dilluns, 21 de desembre del 2009

Reunió de presidents autonòmics...

Em va fer gràcia l'altre dia una notícia explicada al telenotícies de TVC, la nostra (regionalista i espanyolitzada), on es mostraven com es reunien els presidents autonòmics.

Una reunió força heterogènia, hi havia subjectes de tots els colors autonòmics (és a dir gairebé només PP PSOE)...

Segon aquell dia a Madrid estava plovisquejant aiguaneu, i realment era força curiós veure com cada president autonòmic afrontava la climatologia.

El que més em va sobtar fou que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre; es va presentar a la reunió amb un paraigües de l'empresa ACCIONA.
Aquesta empresa es propietària de Transmediterranea, diverses empreses de generació elèctrica renovable i "cavall blanc" o salvadora d'Espanya en realitzar l'OPA ibèrica (rància i messetària) sobre ENDESA...

Cal recordar que digué en aquells moments la senyora Aguirre; quan el president de GAS NATURAL, Salvador Gabarró; va llençar l'OPA: "Estan emportant-se una empresa d'Espanya".

Clar, com les grans empreses (REPSOL, La Caixa, Santander...) ténen patria. Tenen patria els capitals?
Realment els capitals són això capitals. Si els sortís més a compte produir al mig del mar i no pagar impostos ho farien. Si poguessin migrar a la Xina per abaratir costos i ells mantenir els marges de beneficis i costos ho farien...

Per quina raó deslocalitzen sinó les multinacionals? Per produir més barat i amb més eficiència (sí, ni a Catalunya ni tampoc per extensió a Espanya són reis de la productivitat...)
I aleshores només ens quedarà ser un país de serveis? No, tampoc!.
Països tranquils i emergents produeixen més barat i sense tantes limitacions. I el turisme també fugirà...
De moment els europeus fugen cap a l'Est (Hongria, Bulgària, Romania, Eslovènia, Croàcia, Grècia...) I d'ací cap al Sud Est asiàtic, l'Àfrica o Llatinoamèrica per passar vacances és un moment!

Abocats a la futura crisi permanent on el canvi climàtic impedirà de mantenir camps de golf, on les superestructures creades, s'esfondraran com un castell fet arran de sorra i sense fonaments...

Potser cal fer el que deia Gaudí: "Ser original és tornar als orígens", i repensar el com.

Un exemple l'escola industrial de Barcelona del carrer Urgell, tingué una raó de ser en una societat que s'estava industrialitzant, formaven a la gent per les necessitats de la indústria tèxtil, de la seva maquinària, de construcció (cal tenir en compte la construcció de l'Eixample i el Modernisme) i de tècniques que innovaven com l'electricitat i l'automobilisme (al c. Villarroel es fabricà el primer Hispano Suiza)...
Però vet-ho aquí, la fàbrica col·lectivitzada arran de la guerra civil, retornà als propietaris amb Franco que la col·lectivitzà de nou. Essent l'embrió de l'empresa Pegaso!
La raó del capital és aquesta, que no te pàtria.

1 comentari:

  1. "Qui vit sans folie n'est pas si sage qu'il croit"

    La Rochefoucauld

    ResponElimina