dijous, 18 de novembre del 2010

La Caixa

Avui he decidit fer una classe d'història, però no d'història del dret espanyol, ni català (amb compilació inclosa); no! 
Avui toca parlar de "La Caixa", aquesta bonica entitat de crèdit i estalvi que té com a símbol una obra de Miró. 
Segons la pròpia web corporativa, "La Caixa" es va constituir l'any 1990 a partir de la fusió de la "Caixa de Pensions per a la Vellesa i d'Estalvis de Catalunya i Balears", fundada el 1904, i la "Caixa d'Estalvis i Mont de Pietat de Barcelona, fundada el 1844", i, per tant, és la successora legítima i la continuadora, a títol universal, de la seva personalitat pel que fa a naturalesa, finalitats, drets i obligacions. Pels seus orígens, és una entitat de caràcter financer, de naturalesa no lucrativa, benèfica i social, de patronat privat, independent de cap altra empresa o entitat. 
És a dir, és una entitat successora de dues caixes d'estalvi, la de Barcelona i la de Pensions (avui en dia encara existeix el fragment de la caixa de Barcelona anomenada "Caja de Ahorros de Barcelona y Monte de Piedad" a tocar de la Plaça Catalunya.Quan la gent hi passa pel davant, la gent hi fa cua o s'hi amuntega al costat, al Hard Rock Cafè, al carrer Rivadeneyra, la gent no hi passa gaire és un carreró menut, doncs al fons d'aquest carrer hi veurem una oficina de "La Caixa" on avui en dia encara s'hi poden portar a empenyorar objectes de valor, or i plata.
Caminem una mica més enllà i veurem la parròquia de Santa Anna, una església romànica,  una creu de terme i una floristeria que tot i ser cèntrica ven les flors a un preu més que correcte.
Però retornem a l'objecte del nostre estudi, la Caixa de Barcelona, fou fundada després d'una vaga general (quan encara es depenia dels socors mutus com a entitat de previsió per a que les vídues dels obrers morts poguessin percebre un ajut), i en aquella manifestació crec recordar que caigueren dos treballadors i tot això es recorda al barri gòtic de Barcelona, al costat de l'església de Sant Just i Pastor, on una menuda placa ho recorda..
Avui en dia i segons el web de la ja fusionada entitat, ens els seus estatuts admet quina és la seva finalitat social, donat que les caixes (totes) no poden tenir accionistes, sinó que els beneficis han ser repartits en obra social. 

I què han fet? Han creat l'Obra Social
Aquesta desenvolupa la realització de les d'obres beneficosocials i la inversió dels fons corresponents en actius segurs i rendibles, d'interès general.Les finalitats bàsiques que s'indiquen als estatuts són:
El foment de l'estalvi com a manifestació econòmica individual d'interès col·lectiu.
El foment de la previsió, en general, com a manifestació d'un interès individual i col·lectiu alhora.
La prestació de serveisfinancers i d'interès social.
El finançament i el sosteniment d'activitats d'interès benèfic o social.
El desenvolupament propi de l'entitat amb la voluntat de donar el compliment més adequat a les seves finalitats.
La missió i la visió com a claus estratègiques de "la Caixa" constitueixen una plasmació dels orígens, l'objecte i les finalitats bàsiques de l'entitat.

I és per aquesta raó que hi hagué un intent legislatiu per part del govern central (ho estudià primer de tot el govern Aznar, envaint naturalment una competència de les autonomies. Però amb aquest fet van aconseguir el canvi de presidència de "La Caixa". 
Fora de Barcelona, l'Obra social té una activitat real i més o menys responsable, però abans fins i tot tenien una escola d'infermeria Santa Madrona, o biblioteques de barri, casals de Gent Gran.
Gestionaven un objecte social estava força repartit i semblava més social que no pas l'actual.

A hores d'ara veig com fan clientelisme, a través de superestructures que permeten crear llocs de treball per a gent afí a la seva política o a la gent que controla aquestes entitats.
A hores d'ara han perdut part de la seva obra social entesa com a benefici a tot un grup de gent, derivant-ho a través d'ajuts a través de "subvencions a entitats privades" i mantenint allò que no requereix d'un esforç excessiu i centralitzat com són El Museu de la Ciència (COSMOCAIXA) i Caixafòrum

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada