dijous, 21 d’octubre del 2010

Formula 1 (i 2)


És ben curiós que quan es parla a cert nivell econòmic ens permet adonar-nos-en que el poder econòmic permet infinites formes de frau (evasió de capitals), paradisos fiscals, i rendes que no tributen per raó de la seva procedència, fins i tot arribant al punt d'ocasionar amnisties fiscals.

Reprenem el cas de Bernie Ecclestone.
El patró de la fórmula 1 (no em ve de gust parlar de la família però una pinzellada ens permetrà conèixer com ha dut a terme la "gran evasió de capital" casat amb
Slavica Ecclestone; i a partir d'ara apareix el terme SLEC, el nom de l'empresa que s'encarrega de tot el patrimoni) va orquestrar un sistema per a poder obtenir grans ingressos a costa d'un dret de llicència que li va atorgar la FIA.

Com?
Senzill a cert nivell, impossible per persones com la majoria de nosaltres amb poc capital i poc fiscalitzats impositivament per l'erari públic per haver d'orquestrar tot aquest espectacle.
Segurament hauré de fer un petit incís d'on prové tot aquest llicenciament televisiu (que ja he comentat amb anterioritat que hi participen Briatore i Agag).

La història recomença pels volts de 1974 quan es produí un gir per part de l'Associació de Constructors de Fórmula 1 (FOCA), per incrementar el volum de negoci i l'organització comercial de la Fórmula 1. I l'any 1978 Ecclestone hi entra com a executiu, lliurant una batalla pel control dels drets comercials que acabaren als tribunals pledejant contra (FISA). Acabà l'any 1981 quan s'acordà que la FOCA podia negociar els drets televisius.
Els contractes televisius a l'època no eren lucratius i eren arriscats. L'any 1987 Ecclestone reorganitzà els drets televisius passant de la FOCA a la FOPA (promoció i administració), que més endavant serà coneguda com a FOM. Aquesta empresa rebia el 49% dels ingressos, 1% escuderies i finalment el 50% restant el percebia la FIA, així tots els patrocinadors pagaven a FOPA i aquest repagava a les escuderies.

Al 1995 la FIA va decidir garantir els drets comercials a FOM (antic FOPA) per 14 anys, a canvi Ecclestone feia un pagament anual pero tenia drets en exclusiva sobre el nom de les escuderies (McLaren, Williams i Tyrrell, això creà malestars en el si de les escuderies amb més renom (i que alhora llicencien més productes de marxandatge).

Les participacions de la Vergonya.

El Holding SLEC fou creat com un conglomerat empresarial que aglutinava FO al 1996, quan en va transferir la propietat a la seva esposa Slavica Ecclestone,

A l’octubre de 1999 Morgan Grenfell Private Equity (GPE) li compra un 12,5% de les participacions per 234 milions de lliures. Febrer 2000 Hellman and Friedman 37,5% per 625 milions de lliures i formaven amb l’anterior (50% creant Speed Investments)

Març 2000 la companyia alemanya EM.TV&Merchandising comprà aquesta darrera empresa.

Aquesta adquisició li causà dificultats econòmiques, el preu de la participació caigué un 90% i el grup Kirch acudí al rescat. Les dues empreses acordaren exercir una opció sobre accions que tenia EM.TV per comprar un 25% suplementari que els donaria el control de l’empresa per 600 milions més fins a assolir un 75% de les participacions. Per fer-ho Kirch va demanar diners en prèstec per a l’operació (1600 milions de lliures) (1000 milions al Bayerische Landesbank) i la resta a Lehman Brothers i JPMorgan Chase. Kirch creà GPWC Holding BV per assegurar una millor representació dels equips, quan ja controlava el 75% de les participacions d’SLEC, controlant de passada FOH (Formula One Holdings) però les pèrdues ofegaven el grup Kirch i els creditors s’adjudicaren el grup desmantellant-lo, quedant la fórmula 1 en mans dels prestataris a través de Speed Investments. I abans que puguessin exercir “d’accionistes” la Comissió Europea els demanà explicacions, moment que aprofità Ecclestone per fer canvis a SLEC, FOH i FOA (Formula One Administration) i FOM (FO Management), col·locant Bambino Holdings en el control d’aquestes companyies.

El 2005 CVC Capital Partners, adquria el 25% de Bambino Holdings i el 48% del Bayersiche Landesbank i les participacions de JPMorgan Chase. Amb aprovació de la CE. Moment en què l'escapista Ecclestone, va vendre les participacions de Bambino Holding a Alfa Prema.

En definitiva, FO Holdings alhora subsidiària de SLEC Holdings tenia com a directius entre d'altres a Bernie Ecclestone. Mentre els drets de la Formula 1 estan garantits per la FIA a FOA (Formula One Administration...)

Potser amb un diagrama és més senzill:

Per tant un seguit de compravendes de participacions per un import d'uns quatre mil milions de lliures esterlines, i que com què estan situades a Jersey (amb una fiscalitat inexistent) fa que hi hagi un lucre irracional (similar al que pot haver-hi al futbol), i et ve hisenda i et fa una "paral·lela per no haver declarat el cobrellit del banc com a ingrés en especie..."

Per saber-ne més:


Ecclestone un dia als jutjats (2004)

Formula One, només un home-espectacle?

La venda d'Ecclestone a CVC Capital Partners (novembre 2005)

La formula 1 en batalles legals (setembre 2006)

El País (Uruguay) Juicio Multimillonario (setembre 2006)

La Europa opaca de las finanzas: Y sus paraísos fiscales offshore (2008)

Intrigas en la casa de Bernie (El País, octubre 2009)

La Formula 1 a Borsa?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada