dijous, 20 de març del 2014

Problemes amb el gas? No amb el Gazprom

Sovint ens pensem que som els amos del món, o què els designis venen imposats. I mai és ben bé com sembla.

Ja fa uns mesos donava voltes a la manera d'expressar com la geopolítica pot variar el món, com els interessos (I el capital, naturalment) determinen els nostres destins.
No només els destins propers, i immediats, cal pagar el rebut del telèfon, el rebut de la llum, la quota de la hipoteca...

No només. Ja fa 3 anys i 1 dia que va començar la Guerra de Síria.
Una guerra curiosa, començada com una part del que només ens expliquen a nosaltres, i nosaltres que tampoc decidim afonar més enllà de la superfície. Ens quedem en l'anècdota. Ens quedem en allò que fa que ho trobem diferent. És una guerra entre Xiites i Sunnites, i ja ho tenim resolt. Una guerra entre els qui consideren que Alí és el successor de Mahoma, i aquells que segueixen la l'ortodòxia de la història sagrada islàmica.

Realment això és el que hem sentit als telenotícies i ni tant sols hem posat en tela de judici, és cert i no ens ho plantegem ja que es un problema que està lluny de casa nostra.

Però seguim en la hipotètica fonamentació del plantejament dubtós. És un territori situat geogràficament, prop de Turquia, a tocar del Mediterrani, amb una base militar Russa, i comparteix fronteres amb el Líban, Irak, Iran, Turquia, Jordania i Israel, amb qui hi té un conflicte pels Alts del Golan (per fer-ho fàcil equivaldria com Castellar de n'Hug, les fonts del Jordà).

En tota aquesta història hem de tenir present la situació altre cop dels oleoductes, les bases militars de l'OTAN massa aprop de Rússia i el nou Tsar es diu Putin, els problemes Sirians...

Europa en recessió necessita d'una materia primera barata, i que els permeti la reactivació econòmica.
Aquesta sí què es la pedra de toc dels diversos conflictes.

Ens explicaran el que vulguin que sentim i nosaltres assentirem mesells amb el cap... "es què el món està fatal", clar. Però tot i tenir-ho present no ens n'adonem que les grans corporacions ens estan convencent de coses què no són assumibles.

Ara un conflicte bèl·lic, després un tractat comercial on es decidirà quina part s'endú Rússia del transport del gas a través d'Ucraïna. Simple i senzill. "Poderoso Caballero es don Dinero".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada